Over Harmen

Opleiding en ervaring

In juni 2022 is Harmen als bariton afgestudeerd van het ArtEZ Conservatorium te Zwolle. Hier volgde hij zijn bachelor klassieke zang bij Elena Vink en Harry van Berne. Het laatste jaar van zijn studie in Zwolle liep hij stage bij Cappella Amsterdam. Voorafgaand aan de bachelor studeerde hij in Utrecht bij de IJslandse tenor Jón Thorsteinsson. 

Harmen begon met zingen bij het Nationaal Jongenskoor. Hier kwam hij in aanraking met bekende klassieke werken zoals Bachs Matthäus Passion en de 8ste symfonie van Mahler, onder leiding van topdirigenten zoals Iván Fischer, Jaap van Zweden en Mariss Jansons. Na het Jongenskoor stroomde hij door naar het Nationaal Gemengd Jeugdkoor, waarin hij nog steeds actief is. Met dit koor zong hij onder andere op Klassiek op het Amstelveld en de Koorbiënnale te Haarlem, vaak onder leiding van gastdirigenten zoals Sigvards Klava, Ed Spanjaard en László Nemes. Naast het zingen in de Nationale Koren nam Harmen deel aan Meesters en Gezellen (2020) en het Nederlands Studenten Kamerkoor (2017).

De afgelopen jaren heeft Harmen meerdere masterclasses gevolgd, van onder andere Dame Emma Kirkby, Lenneke Ruiten, Paul Phoenix, Paul Triepels, Anna Sims en Nico van der Meel. De meest recente masterclass was met het ensemble Voces8. 

Repertoire

Als solist zong Harmen reeds de Christuspartij in de Johannes Passion, de bassolo in de Via Crucis van Liszt, de bassolo uit Mozarts Krönungsmesse en hij soleerde in enkele Bachcantates. Ook voerde hij met de Nationale Koren een verkorte versie van Humperdincks Hänsel und Gretel uit, waarin hij de vaderrol op zich nam. Tevens nam hij deel aan de opera Idiosyncratic op het Opera Forward Festival van 2020, maar door de pandemie is deze helaas nooit voor publiek uitgevoerd.

Door de jaren heen heeft Harmen al het nodige koorrepertoire opgebouwd: Bachs Matthäus en Johannes Passies, de Hohe Messe en het Magnificat, en de Requiems van Mozart, Fauré en Duruflé zijn voor hem welbekend terrein. Daarnaast heeft hij met verschillende koren een brede verscheidenheid aan kleinere werken uitgevoerd, van Poulenc tot Brumel en van Pärt tot Ligeti. 

Harmen Severiens in Hänsel und Gretel met de Nationale Koren. Foto: ©Bernet Wilms

Liedduo met pianiste Hanke Scheffer

Sinds 2019 vormen Harmen en Hanke een liedduo. Ze stellen diverse programma’s samen met een nadruk op de liedkunst uit de Romantiek. Schuberts Winterreise mag niet ontbreken, maar ook Scandinavische componisten zoals Sibelius, Grieg en Backer-Grøndahl komen regelmatig aan bod.