Een inleiding door het landschap

In juni 2022 ben ik afgestudeerd met mijn eigen concert: De stem van het water. Voor mijn afstudeerconcert had ik maar één eis: het moest op een bijzondere plek zijn. Vaak speelt bij concerten de locatie geen of een minimale rol, terwijl je met een bijzondere plek juist een eigen sfeer kunt neerzetten. In De stem van het water heb ik dan ook een wandeling naar de concertlocatie georganiseerd. In ruim een half uur werd het publiek van station Olst naar het pittoreske kerkje van Welsum geleid. Eerst door het centrum van Olst, vervolgens met een pontje de IJssel over. Het laatste stuk voerde over de dijk, met een prachtig uitzicht over de rivier.

Het kleine kerkje in Welsum vormde de perfecte plek voor een programma dat ook in een huiskamer had kunnen plaatsvinden. Met pianiste Hanke Scheffer en elf jonge zangers verzorgden we een intiem programma met bekende liederen van Schubert, zoals Auf dem Flusse en Meeresstille, maar ook met zelden uitgevoerde werken zoals de cyclus Sange ved Havet (Liederen aan zee) van de Noorse Agathe Backer-Grøndahl.  Het liedrepertoire werd afgewisseld met koor- en ensemblemuziek: Brahms en Vaughan Williams, maar ook oudere werken van Palestrina.

Schubert zag in de bevroren rivier zijn mislukte liefde, Brahms schilderde een betoverde onderwaterstad. Al deze componisten vonden in het water hun bron van inspiratie en hebben het elk op hun eigen manier naar muziek vertaald.